Coaching voor professionals

Context Coaching van professionals.

Als professional sta je voor je vak . In de ideale situatie neem je je intrinsieke motivatie en je eigen drijfveren als uitgangspunt om je bijdrage te leveren aan uitdagende vraagstukken. Het werk geeft plezier, de inzet die je pleegt en resultaten die je bereikt maken dat je je professioneel en persoonlijk ontwikkelt.

Motivatie is een belangrijk thema voor professionals; de mate waarin je zelfsturend kunt zijn, autonomie ervaart, je je verbonden voelt en je kunt werken volgens voor jou belangrijke waarden, zijn sleutelbegrippen voor motivatie.

Het is fijn als er een optimaal beroep gedaan wordt op de inzet van je talenten en kwaliteiten waardoor je je capabel, energiek en betrokken voelt bij je werk. Een collegiale sfeer waarin je steun, transparantie en rechtvaardigheid ervaart zijn belangrijke elementen om je senang te voelen binnen een organisatie.

Bovenstaand kan een rooskleurig plaatje lijken en kan je aan het denken zetten over je eigen situatie en misschien doe je dat al een tijdje, stel je jezelf vragen over je loopbaan en functioneren . Wellicht vraag je je af hoe je patronen kunt doorbreken die je belemmeren om optimaal te functioneren, patronen die je kent, situaties waarvan je bent gaan inzien dat ze je afremmen en tegelijkertijd een uitdaging vormen om jezelf te ontwikkelen in je functioneren. Anderen kunnen je daar ook in geholpen hebben door je feedback te geven en je aan te sporen om je kracht te versterken.

Coachvragen en thema's professionals.

Coaching is een effectief middel om vragen te beantwoorden op het snijvlak van persoon en professie . De coachvragen zijn persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie. In mijn coachpraktijk staan de volgende thema's vaak centraal:

  • Loopbaan; vragen zoals: past mijn rol of deze organisatie (nog) bij mij of wat is een passende volgende stap?

  • Effectief functioneren; vragen zoals: hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen, hoe ga ik om met uitdagende situaties of personen in mijn werk?

  • Ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen; vragen zoals: hoe hervind ik mijn kracht na een burn-out of hoe voorkom ik dat ik (weer) burn-out raak?

  • Zingeving, werken in relatie tot je eigen waarden en drijfveren; vragen zoals: is wat ik doe nog wat ik wil of waar ik in geloof of hoe integreer ik persoonlijke groei en zingeving in mijn professionele rol?

  • Onzekere positie op de arbeidsmarkt door de corona crisis of door een grote reorganisatie in mijn sector of organisatie; Vragen zoals: hoe vind ik opnieuw een goede match tussen mijn competenties, motivatie en mijn volgende baan?