Management en Leiderschapscoaching

Context Management en Leiderschap Coaching

In een leiderschapsrol is het van belang om je eigen kwaliteiten en drijfveren te gebruiken voor de manier waarop je mensen motiveert, overtuigt en samenbindt. Je draagt verantwoordelijkheid , niet alleen voor je eigen handelen maar ook voor de consequenties van je optreden voor een groter geheel. Een authentiek optreden geeft je de kracht om complexe en onzekere situaties te hanteren.

Jouw gedrag is van invloed op het succes en welbevinden van een team , op een goede sfeer, onderling vertrouwen, optimale resultaten en inspanningen. Anderen kunnen bouwen en vertrouwen op de richting die je aangeeft, de kwaliteit van de dialoog bepaalt dikwijls de waarde van de wederzijdse inzet.

Zeggenschap heb je, vanzelfsprekend, nooit alleen. Je staat in verbinding met uiteenlopende in- en externe partners. De specifieke context van management en leiderschap maakt dat het belangrijk voor je is om aanwezig en met aandacht te kunnen kijken naar wat zich voor doet en om keuzes te maken over een passende aanpak. Enerzijds doe je dit met de lenigheid om je aan te passen en anderzijds met een (stille) kracht die jezelf een basis geeft van waaruit je denkt, voelt en doet. Het ene stelt je in staat te manoeuvreren met alle vaardigheden en talenten die je bezit. Het andere is de bron van waaruit je handelt, het innerlijk weten dat zich deels bewust en ook intuïtief aan je voordoet op basis van je persoonlijkheid, waarden en levens- en werkervaring.

Coachvragen en thema's Management en Leiderschap Coaching

Coaching is een effectief middel om vragen te beantwoorden op het snijvlak van persoon en professie . De coachvragen zijn persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie.

In mijn coachpraktijk staan de volgende thema's vaak centraal:

  • Loopbaan ; vragen zoals: is mijn positie nog een uitdaging voor me of past een (zwaardere) leidinggevende positie bij mij?

  • Effectief functioneren ; vragen zoals: ik wil mijn stijl van leidinggeven verder ontwikkelen of hoe kan ik voor meer verbinding en bevlogenheid zorgen in mijn afdeling? Hoe kan ik effectiever worden in het overtuigen en be├»nvloeden van anderen?

  • Zingeving , werken in relatie tot je eigen waarden en drijfveren; vragen zoals: ik heb behoefte om te reflecteren op een andere koers op basis van mijn (levens) ervaring tot nu toe of hoe integreer ik persoonlijke groei en zingeving in mijn leidinggevende rol?

  • Ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen ; vragen zoals: hoe hervind ik mijn kracht na een burn-out en hoe voorkom ik dat ik (weer) burn-out raak? Of wat motiveert mij eigenlijk ten diepste?

  • Onzekere positie op de arbeidsmarkt door de corona crisis of door een grote reorganisatie in mijn sector of organisatie; Vragen zoals: hoe vind ik opnieuw een goede match tussen mijn leidinggevende competenties, motivatie en mijn volgende baan?